Budget bruiloft

Een simpele bruiloft kost evengoed geld, maar je kunt ook een hele sjieke simpele bruiloft geven waar de kwaliteit vanaf springt. Of gewoon simpel thuis trouwen. Heb je het budget niet voor een uitgebreide bruiloft of besteed je je geld veel liever aan een mooie reis, een nieuw huis of aan je kinderen? Denk dan eens na over low budget trouwen! Je beleeft dan toch je mooiste dag, terwijl je geen duizenden euro’s kwijt bent. Maar hoe doe je dat, trouwen voor 1000 euro of minder? Wij verzamelden heel veel tips en ideeën voor goedkoop trouwen en vertellen je erover!

Houd het kort

Onze eerste en gouden tip is om de gastenlijst van je bruiloft kort te houden. Hoe minder gasten je uitnodigt, hoe minder kosten je hebt voor de locaties, het eten en het drinken. Deze kosten zijn namelijk erg afhankelijk van het aantal gasten, waardoor het zomaar een paar honderd euro kan schelen. Daarbij wordt je mooiste dag persoonlijker met een klein gezelschap en hoef je je aandacht niet te verdelen over 100 gasten!

Maandagochtend

Wist je dat elke gemeente de mogelijkheid moet hebben om gratis te kunnen trouwen? Dit is vaak mogelijk op wat minder populaire momenten, zoals maandagochtend. Houd er wel rekening mee dat gasten hier niet welkom zijn. Ook wordt de ceremonie niet echt persoonlijk gemaakt. De meeste bruidsparen staan zelfs al na 10 minuten weer buiten, wat ook wel weer past bij een simpele bruiloft!

Stel prioriteiten

Een low budget bruiloft organiseren betekent prioriteiten stellen. Bedenk daarom ook wat je niet zo belangrijk vindt. Hecht je bijvoorbeeld geen waarde aan bedankjes? Laat deze dan achterwege en bedank je gasten face-to-face.Volgens veel bruidsparen kun je de bruidstaart ook gemakkelijk achterwege laten. De bruidstaart aansnijden en eten past niet altijd in het programma en ook is een bruidstaart best duur. Wil je niet besparen op de fotograaf? Kies er dan bijvoorbeeld voor om je huwelijksreis uit te stellen. En als je weinig waarde hecht aan gouden ringen, kun je natuurlijk ook voor zilveren ringen of (stalen) vriendschapsringen gaan.

Goedkope trouwkaarten

Een onderdeel waar je ook op kunt besparen is trouwkaarten. Wist je namelijk dat je gemakkelijk goedkope bruiloft uitnodigingen kunt bestellen bij Kaartje2go? Kies bijvoorbeeld voor enkele in plaats van dubbele trouwkaarten. Daarbij zijn de papiersoort glans en de witte enveloppen helemaal gratis. En als je gasten allemaal dichtbij wonen, kun je de trouwkaarten zelf rondbrengen. Bereken de prijs van je trouwkaarten via onze pagina met prijzen. Vraag trouwens voordat je bestelt een gratis proefdruk aan, zodat je van dichtbij kunt bepalen of je kaart naar wens is. Ook zijn er DIY printable kaarten.

Locaties dicht bij elkaar

Vind je een trouwauto niet echt belangrijk op je mooiste dag? Kies dan voor locaties die dicht bij elkaar liggen, zodat jullie op de fiets van en naar de locaties kunnen gaan. Dit is niet alleen goedkoop, het ziet er ook nog eens leuk uit als je samen met je bruiloftsgasten op de fiets komt. Natuurlijk kun je ook gewoon je eigen auto gebruiken of een mooie auto van een vriend of familielid lenen om de kosten te drukken.

budget5

Alternatieve trouwjurk

Een van de grootste kostenposten van een bruiloft is de trouwjurk. Het is dus zinvol om hierop te besparen bij low budget trouwen! Kies bijvoorbeeld voor een tweedehands trouwjurk van Marktplaats of van een verkoopgroep op Facebook. Met een tweedehands trouwjurk zet je trouwens ook een stap in de goede richting naar een duurzame bruiloft. Je kunt natuurlijk ook een gewone jurk kiezen om als trouwjurk te dragen. Om je look verder compleet te maken zou je de juwelier kunnen vragen welke sieraden binnen je budget vallen. En als bruidsboeket kun je de dag ervoor aan de bloemist vragen om ter plekke een mooi boeketje samen te stellen.

buget6

Beginnend fotograaf

Je hebt vast wel een familielid of een vriend(in) die het leuk vindt om te fotograferen. Vraag diegene om foto’s te maken van je mooiste dag, zodat je minder geld kwijt bent aan de fotograaf. Ben je toch op zoek naar iemand met een achtergrond in de fotografie, zoek dan een beginnend fotograaf. Een beginnend fotograaf vindt het leuk om ervaring op te doen en hanteert meestal een lager uurtarief. Wil je echt een low budget bruiloft plannen? Vraag dan aan je gasten of ze foto’s willen maken en naar je toe willen sturen. Zo krijg je verschillende foto’s vanuit diverse standpunten, wat een speels effect geeft!

Budget locatie

Voor een budget bruiloft locatie kun je natuurlijk ook een beroep doen op familie en vrienden. Misschien heeft iemand wel een boerderij of een huis met een grote achtertuin waar jij je bruiloft kunt houden. Heb je deze mogelijkheid niet, maar wil je toch low budget trouwen? Scholen en dagopvangcentra verhuren hun ruimtes vaak ook voor weinig geld. Let er wel op dat deze vaak alleen in het weekend te huren zijn en dat ze niet alle faciliteiten voor een feest hebben. Als laatste kun je ook een locatie afhuren die niet bekend staat als trouwlocatie, want dit is vaak goedkoper.

budget1

Trouw in de winter

Wist je dat trouwen in de winter veel goedkoper is? De temperaturen zijn simpelweg hoger van april tot en met september, waardoor veel stellen in de lente of zomer trouwen. Leveranciers hebben daarom een stuk minder boekingen in de winter, waardoor ze dan vaker beschikbaar zijn en een aangepaste prijs hanteren. Een goede reden dus om voor een trouwdatum in de winter te gaan. Daarbij is trouwen in de winter natuurlijk ook erg gezellig

BBQ of buffet

Als je het diner niet op locatie of in een restaurant houdt, zijn er alsnog veel mogelijkheden voor een gezellige maaltijd. Houd bijvoorbeeld een simpele barbecue of laat iedereen, American style, een gerecht meenemen. Natuurlijk kun je ook een buffet laten bezorgen op je gewenste locatie. Zo kun je ook het eten goedkoop houden op je budget bruiloft.

Budget versiering

Bij low budget trouwen hoef je de bruiloftsversiering niet per se te kopen, want het is gemakkelijk zelf te maken. Struin Pinterest bijvoorbeeld af voor leuke en goedkope DIY’s. Ook hebben winkels als Action en Xenos vaak handige en goedkope materialen. We raden je aan om niet bij webshops te bestellen die specifiek alleen decoratie voor bruiloften en feesten hebben, want deze producten zijn vaak onnodig duur. Letterslingers, ballonnen en andere leuke versiering zijn vaak ook bij gewone winkels te koop.

thomas-william-658265-unsplash.jpg

Huwelijksreis in naseizoen

Heb je geen groot bedrag over voor je huwelijksreis, maar wil je er toch even tussenuit om te vieren dat je getrouwd bent? Boek dan een vakantie in het laagseizoen, buiten de schoolvakanties. Misschien betekent dit dat je niet direct op huwelijksreis kan, maar dit is wel dé manier om te besparen.

elodie-ozanne-691314-unsplash.jpg